Składniki:
- pół szklanki mleka
- margaryna
- szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 4 jajka
- półtora szklanki mąki pszennej
- gorzka czekolada
- bułka tarta
W garnku na małym ogniu podgrzewamy mleko. Dodajemy margarynę (mały kawałek zostawiamy na wysmarowanie blachy). Gdy margaryna się roztopi, dodajemy kakao i cukier, wszystko mieszamy i czekamy aż się rozpuści.
Z gotowej masy odlewamy pół szklanki na polewę. Resztę przykrywamy i odstawiamy, czekamy aż wystygnie.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Oddzielamy żółtka od białka. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, ubite białka i wcześniej zrobioną masę. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Wykonanie:
Gotową masę wlewamy do formy na ciasto ( forma podłużna, jak do keksa).
Murzynka pieczemy 35-40 minut. Czas zależy od piekarniki, dlatego warto sprawdzać długą wykałaczką. Jeżeli nie będzie wilgotna po wyciągnięciu, murzynek jest dobry :)
Polewa czekoladowa:
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w garnuszku na małym ogniu.
Gotowego murzynka polewamy gorącą masą i czekamy aż zastygnie.
Uwagi:
Murzynek świetnie komponuje się z jagodami, wiśniami :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz