czwartek, 8 listopada 2012

Murzynek Bambo :)




Składniki:
  • pół szklanki mleka
  • margaryna
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 4 jajka
  • półtora szklanki mąki pszennej
  • gorzka czekolada
  • bułka tarta
Przygotowanie:

W garnku na małym ogniu podgrzewamy mleko. Dodajemy margarynę (mały kawałek zostawiamy na wysmarowanie blachy). Gdy margaryna się roztopi, dodajemy kakao i cukier, wszystko mieszamy i czekamy aż się rozpuści.
Z gotowej masy odlewamy pół szklanki na polewę. Resztę przykrywamy i odstawiamy, czekamy aż wystygnie.

Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.

Oddzielamy żółtka od białka. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, ubite białka i  wcześniej zrobioną masę. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Wykonanie:

Gotową masę wlewamy do formy na ciasto ( forma podłużna, jak do keksa).
Murzynka pieczemy 35-40 minut. Czas zależy od piekarniki, dlatego warto sprawdzać długą wykałaczką. Jeżeli nie będzie wilgotna po wyciągnięciu, murzynek jest dobry :)

Polewa czekoladowa:
  • pół szklanki masy
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ćwierć szklanki mleka
Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w garnuszku na małym ogniu.
Gotowego murzynka polewamy gorącą masą i czekamy aż zastygnie.

Uwagi:

Murzynek świetnie komponuje się z jagodami, wiśniami :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz