środa, 28 listopada 2012

Roladki wieprzowe w pomidorowym sosie mascarpone


Składniki:
  • schab wieprzowy
  • sól, pieprz
  • curry
  • 2 pomidory
  • 1 marchew
  • serek mascarpone
  • dwa ogórki kiszone
  • ser żółty
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • bazylia suszona
  • nać pietruszki
  • oliwa
Przygotowanie:

Ze schabu przygotowujemy kotlety o grubości 1 cm. Kotlety rozbijamy na cienkie plastry. Gotowe plastry solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lodówki na 30 min.

Każdy plaster smarujemy serkiem mascarpone i kładziemy farsz wykonany z pokrojonych ogórków, pomidora i sera. Ilość farszu nie może być zbyt duża. Wszystko zwijamy w rulonik.

Gotowe roladki kładziemy na rozgrzaną oliwę, obsypujemy curry i podsmażamy z dwóch stron aż się zarumienią.

Zarumienione roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Przepis na sos:

Na patelnie lub do garnuszka wlewamy trochę zimnej wody ok 100 ml, łyżkę śmietany, 2 łyżki serka mascarpone. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (z pomidora należy zdjąć skórkę), suszoną bazylię, wszystko mieszamy i dusimy aż pomidory zmiękną.

Wykonanie:

Roladki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut.

Uwagi:

Roladki świetnie komponują się z gotowaną marchewką i puree ziemniaczanym.

Przepis na puree:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie aż będą miękkie. Do ziemniaków dodajemy łyżkę serka mascarpone, następnie dolewamy ciepłe mleko (ilość mleka zależy od ilości ziemniaków dlatego najlepiej jest zagotować trochę mleka w garnuszku i stopniowo dolewać do ziemniaków aż uzyskamy ziemniaczaną papkę). Jeżeli lubimy gęste puree dodajemy mniej mleka. Na koniec miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz