Składniki:
- schab wieprzowy
- sól, pieprz
- curry
- 2 pomidory
- 1 marchew
- serek mascarpone
- dwa ogórki kiszone
- ser żółty
- śmietana lub jogurt naturalny
- bazylia suszona
- nać pietruszki
- oliwa
Ze schabu przygotowujemy kotlety o grubości 1 cm. Kotlety rozbijamy na cienkie plastry. Gotowe plastry solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Każdy plaster smarujemy serkiem mascarpone i kładziemy farsz wykonany z pokrojonych ogórków, pomidora i sera. Ilość farszu nie może być zbyt duża. Wszystko zwijamy w rulonik.
Gotowe roladki kładziemy na rozgrzaną oliwę, obsypujemy curry i podsmażamy z dwóch stron aż się zarumienią.
Przepis na sos:
Na patelnie lub do garnuszka wlewamy trochę zimnej wody ok 100 ml, łyżkę śmietany, 2 łyżki serka mascarpone. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (z pomidora należy zdjąć skórkę), suszoną bazylię, wszystko mieszamy i dusimy aż pomidory zmiękną.
Wykonanie:
Roladki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut.
Uwagi:
Roladki świetnie komponują się z gotowaną marchewką i puree ziemniaczanym.
Przepis na puree:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie aż będą miękkie. Do ziemniaków dodajemy łyżkę serka mascarpone, następnie dolewamy ciepłe mleko (ilość mleka zależy od ilości ziemniaków dlatego najlepiej jest zagotować trochę mleka w garnuszku i stopniowo dolewać do ziemniaków aż uzyskamy ziemniaczaną papkę). Jeżeli lubimy gęste puree dodajemy mniej mleka. Na koniec miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz