niedziela, 11 listopada 2012

Stek średnio wysmażony :)

Składniki:
  • wołowina np. udziec wołowy
  • marynata (łyżeczka cytryny, rozmaryn, tymianek, pieprz, sól, 3 ząbki czosnku, łyżeczka musztardy, oliwa z oliwek, 4 łyżki sosu sojowego)
  • sałatka (sałata lodowa, 2 pomidory, zielony ogórek, ser feta, trochę oliwy, sól i pieprz do smaku)
  • masło
  • olej
Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę, wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą. Mięso maczamy w marynacie i zostawiamy na dwa dni w lodówce.

Na godzinę przed smażeniem steków, mięso wyciągamy z lodówki, by uzyskało pokojową temperaturę.

Wykonanie:

Gotowe mięso kładziemy na ROZGRZANĄ patelnię. Steki najlepiej smażyć pojedynczo, gdyż potrzebują dużo uwagi :) Smażymy 2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Mięso smarujemy masłem i po 1 minucie przewracamy. Czekamy 30 sekund i zdejmujemy z patelni. Gotowy stek kładziemy na talerzu, przykrywamy folią aluminiową i czekamy 5 minut, by soki w steku rozeszły się równomiernie.

Uwagi:

Steki przewracamy tak, by ich nie przedziurawić !!
Smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 3-4 minuty !!
Stek nie powinien mieć więcej niż 2 cm grubości.

Idealny z czerwonym wytrawnym winem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz