- wołowina np. udziec wołowy
- marynata (łyżeczka cytryny, rozmaryn, tymianek, pieprz, sól, 3 ząbki czosnku, łyżeczka musztardy, oliwa z oliwek, 4 łyżki sosu sojowego)
- sałatka (sałata lodowa, 2 pomidory, zielony ogórek, ser feta, trochę oliwy, sól i pieprz do smaku)
- masło
- olej
Przygotowujemy marynatę, wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą. Mięso maczamy w marynacie i zostawiamy na dwa dni w lodówce.
Na godzinę przed smażeniem steków, mięso wyciągamy z lodówki, by uzyskało pokojową temperaturę.
Wykonanie:
Uwagi:
Steki przewracamy tak, by ich nie przedziurawić !!
Smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 3-4 minuty !!
Stek nie powinien mieć więcej niż 2 cm grubości.
Idealny z czerwonym wytrawnym winem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz