Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- duża cukinia
- 20 dag sera żółtego
- ser pleśniowy z ziołami
Cukinię przekroić na pół. Wydrążyć miąższ i odłożyć do miseczki. Cukinię posolić i odstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Następnie należy dodać pieczarki drobno pokrojone. Wszystko podsmażyć i przełożyć do miseczki.
Następnie pokroić pomidory w kostkę i wrzucić do mięsa. Do mięsa z pomidorami dokładamy część miąższu z cukinii. Wszystko dusimy pod przykrywką.
Wykonanie:
Gotowy farsz układamy na cukinii. Cukinię wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180°.
Cukinię należy przykryć folią aluminiową, by farsz nam się nie przypalił.
Pod koniec pieczenia przykrywamy farsz potarkowanym żółtym serem i serem pleśniowym pokrojonym w plastry. Na ok. 5 min faszerowaną cukinię zostawiamy w zamkniętym, wyłączonym piekarnku. Kiedy ser stopnieje, wyciągamy gotową potrawę.
Uwagi:
Cukinię można podawać z ryżem np. smażonym na patelni w curry lub kurkumie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz