poniedziałek, 30 lipca 2012

Faszerowana cukinia


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • duża cukinia
  • 20 dag sera żółtego
  • ser pleśniowy z ziołami
Przygotowanie:

Cukinię przekroić na pół. Wydrążyć miąższ i odłożyć do miseczki. Cukinię posolić i odstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Następnie należy dodać pieczarki drobno pokrojone. Wszystko podsmażyć i przełożyć do miseczki.

Mięso mielone przełożyć na rozgrzaną patelnie i rozdrobnić. Do mięsa dodać przyprawy. Ja dodałam paprykę, bazylię suszoną, przyprawy do mięsa, pieprz, sól, czosnek wyciśnięty przez praskę.

Następnie pokroić pomidory w kostkę i wrzucić do mięsa. Do mięsa z pomidorami dokładamy część miąższu z cukinii. Wszystko dusimy pod przykrywką.

Wykonanie:

Gotowy farsz układamy na cukinii. Cukinię wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180°.
Cukinię należy przykryć folią aluminiową, by farsz nam się nie przypalił.

Pod koniec pieczenia przykrywamy farsz potarkowanym żółtym serem i serem pleśniowym pokrojonym w plastry. Na ok. 5 min faszerowaną cukinię zostawiamy w zamkniętym, wyłączonym piekarnku. Kiedy ser stopnieje, wyciągamy gotową potrawę.

Uwagi:

Cukinię można podawać z ryżem np. smażonym na patelni w curry lub kurkumie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz