Składniki:
- pierś z kurczaka
- duża czerwona cebula
- szynka (4 duże plastry)
- 4 plastry sera żółtego
- 1 jajko
- ciasto francuskie
Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż. Mają powstać 4 kawałki piersi. Pierś przyprawiamy według uznania. Ja użyłam przyprawę do mięsa, bazylię suszoną, sól, pieprz, paprykę. Przyprawione mięso odkładamy do lodówki na 3 godziny, aby dobrze przeszło przyprawami.
Na deskę posypaną mąką, kładziemy rozwinięte ciasto francuskie. Ciasto z dwóch dłuższych stron nacinamy w paski. Paski powinny mieć ok. 6 cm długości.
Na środek ciasta kładziemy pierś. Układamy ją warstwami. Na samą górę kładziemy cebulę, szynkę i ser. Wszystko zakrywamy ciastem. Paski przekładamy na przemian, tak by między nimi pozostawić małe przerwy, by pierś mogła odparować. Na koniec gotową potrawę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Najlepiej zrobić to pędzelkiem, a jajko rozsmarować tylko na paskach.
Wykonanie:
Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180° przez 35 min.
Uwagi:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz