poniedziałek, 30 lipca 2012

Pierś z kurczaka w cieście francuskim



Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • duża czerwona cebula
  • szynka (4 duże plastry)
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 jajko
  • ciasto francuskie
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż. Mają powstać 4 kawałki piersi. Pierś przyprawiamy według uznania. Ja użyłam przyprawę do mięsa, bazylię suszoną, sól, pieprz, paprykę. Przyprawione mięso odkładamy do lodówki na 3 godziny, aby dobrze przeszło przyprawami.

Na deskę posypaną mąką, kładziemy rozwinięte ciasto francuskie. Ciasto z dwóch dłuższych stron nacinamy w paski. Paski powinny mieć ok. 6 cm długości.

Na środek ciasta kładziemy pierś. Układamy ją warstwami. Na samą górę kładziemy cebulę, szynkę i ser. Wszystko zakrywamy ciastem. Paski przekładamy na przemian, tak by między nimi pozostawić małe przerwy, by pierś mogła odparować. Na koniec gotową potrawę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Najlepiej zrobić to pędzelkiem, a jajko rozsmarować tylko na paskach.

Wykonanie:

Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180° przez 35 min.

Uwagi:

Czas pieczenia często zależy od piekarnika, dlatego dobrze jest wykorzystać długą wykałaczkę, by sprawdzić czy pierś jest już gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz