piątek, 31 sierpnia 2012

Karkówka z fasolką szparagową


Składniki:
  • karkówka (ilość według uznania)
  • przyprawa do mięsa
  • słodka papryka
  • suszona bazylia
  • ziemniaki
  • fasolka szparagowa
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • folia aluminiowa
Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy. Mięso delikatnie nacinamy w paski. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, pieprzem, suszoną bazylią i słodką papryką.

Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż zmięknie.

Obrane ziemniaki obtaczamy w przyprawionej oliwie (przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz ) i zawijamy w folię aluminiową. Każdy ziemniak oddzielnie.
 
Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na kratce układamy mięso i ziemniaki. Pod kratkę należy podłożyć blaszkę, by nie pobrudzić tłuszczem piekarnika. Karkówka smażona na kratce będzie mniej tłusta.

Karkówka powinna się piec ok 25-30 min, a ziemniaki ok. 1 godziny.

Ugotowaną fasolkę szparagową możemy podać z roztopionym masełkiem z ziołami lub z zasmażką z bułki tartej i masła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz