sobota, 18 sierpnia 2012

Pomysł na mintaja



Składniki:
  • filety z mintaja
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • jajka
  • płatki kukurydziane
  • mąka
  • olej
  • nać pietruszki
Przygotowanie:

Rybę odmrażamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy kilka plastrów cytryny. Wszystko przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Gotową rybę obtaczamy w mące, następnie maczamy ją w roztrzepanym jajku (jajko delkatnie przyprawiamy solą i pieprzem). Na koniec rybę obtaczamy w płatkach kukurydzianych.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie kładziemy rybę.

Uwagi:

Płatki kukurydziane szybko się zasmażają, dlatego rybę należy często przewracać. Gotową rybę przystrajamy pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz