piątek, 31 sierpnia 2012

Krem brokułowy z grzankami ziołowymi


Składniki:
  • świeży brokuł
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz
  • warzywko
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • masło
  • bułka tarta
  • czosnek
  • serek topiony śmietankowy
  • biała bułka
  • przyprawa do grzanek
  • świeża bazylia
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok 1 litra wody. Wodę przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem, suszoną bazylią. Czekamy aż bulion zacznie wrzeć.

Na patelni podsmażamy część brokuł i polewamy je zasmażką z masła, czosnku i bułki tartej.
( zasmażka: na patelni roztapiamy masło, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek np. 2 ząbki, a no koniec mieszamy wszystko z bułką tartą).

Do drugiego garnka wkładamy różyczki brokułów, rozgniecione ugotowane ziemniaki i podsmażone brokuły.

Wszystko gotujemy ok. 20-25 min.

Wykonanie:

Gotową zupę miksujemy, tak by powstał jednolity krem. Do smaku dodajemy serek śmietankowy. Na koniec można doprawić krem solą i pieprzem.

Wykonanie grzanek ziołowych:

Białą bułkę kroimy w kosteczki ok. 1cm. Na rozgrzaną oliwę przyprawioną przyprawą do grzanek i suszoną bazylią, kładziemy kawałki bułki. Wszystko szybko mieszamy i czekamy aż grzanki się zarumienią.

Uwagi:

Na krótko przed podaniem kremu, dodajemy grzanki i przystrajamy listkiem bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz