Składniki:
- świeży brokuł
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- warzywko
- 4 ugotowane ziemniaki
- masło
- bułka tarta
- czosnek
- serek topiony śmietankowy
- biała bułka
- przyprawa do grzanek
- świeża bazylia
Do garnka wlewamy ok 1 litra wody. Wodę przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem, suszoną bazylią. Czekamy aż bulion zacznie wrzeć.
Na patelni podsmażamy część brokuł i polewamy je zasmażką z masła, czosnku i bułki tartej.
( zasmażka: na patelni roztapiamy masło, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek np. 2 ząbki, a no koniec mieszamy wszystko z bułką tartą).
Do drugiego garnka wkładamy różyczki brokułów, rozgniecione ugotowane ziemniaki i podsmażone brokuły.
Wszystko gotujemy ok. 20-25 min.
Wykonanie:
Gotową zupę miksujemy, tak by powstał jednolity krem. Do smaku dodajemy serek śmietankowy. Na koniec można doprawić krem solą i pieprzem.
Wykonanie grzanek ziołowych:
Białą bułkę kroimy w kosteczki ok. 1cm. Na rozgrzaną oliwę przyprawioną przyprawą do grzanek i suszoną bazylią, kładziemy kawałki bułki. Wszystko szybko mieszamy i czekamy aż grzanki się zarumienią.
Uwagi:
Na krótko przed podaniem kremu, dodajemy grzanki i przystrajamy listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz